2016 Genç Hukuk Öğrencileri Buluşması

2016 Genç Hukuk Öğrencileri Buluşması

 

Hukukun Üstünlüğü Derneği Öğrenci Buluşması 19 – 21 Şubat 2016 tarihleri arasında Safranbolu’da gerçekleştirildi.

Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü ile ortaklaşa organize edilen programda hâkimlik, savcılık, akademisyenlik ve avukatlık meslekleriyle ilgili konferansların yanında hukukun üstünlüğünün önemi üzerinde duruldu.

Açılış konuşmasını Hukukun Üstünlüğü Derneği Genel Başkanı Av. Süleyman Arslan’ın yaptığı toplantıya, Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Av. Hayrettin Küçüksoy, Necmettin Azak ve bazı yargı mensupları katıldı. Gün boyunca devam eden seminerlere öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Hukukun Üstünlüğü Derneği Genel Başkanı Av. Süleyman Arslan açılış konuşmasında “İdeal bir hukuk devleti ideal bir hukuk toplumunda gerçekleşir. Adaleti ve insan haklarına saygıyı sadece devletten beklemek yanlış olur. Sağlıklı bir toplumsal yapının olmadığı,  kişilerin haklara riayet etmediği, toplumda iyiliklerin hakim olması kötülüklerin ortadan kalkması için çalışmadığı bir toplumda sağlıklı bir hukuk devleti de gerçekleşemez. Biz inançlı hukukçular olarak mesleğimizi bir ibadet aşkı ile yapmalıyız. Sadece önümüze gelen davaların çözümü ile yetinmemeli, inançlarımıza göre gayr-ı adil ve hukuka aykırı  olan hususların düzeltilmesi için de çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.

Hukuk alanında akademisyenliği  teşvik eden Prof. Dr. İbrahim Aydınlı da konuşmasında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

“Akademisyenlik kişiyi canlı tutar. Sürekli yenilenirsiniz. …

… Binlerce hukukçudan biri olmayın. Karşılaştırmalı hukuk okuyun. İslâm hukukunu ilahiyatçılara bırakmayın. Ben İslâm Hukuku çalışan hocalara niye bugünkü hukukçularla birlikte çalışmıyorsunuz diye soruyorum. Batıda hukukçular entellektüel insanlar. Bizim de temel eserler okumaları yapmamız lâzım. Bizim medeniyetimizin temel eserlerini okumadıkça alternatif düşünce üretemeyiz. Kritik analitik düşünemeyiz.

… Teknolojisi, ekonomisi önde olanların hukuku da önde oluyor. Almanya dünyaya hukuk ihraç ediyor. İhraç ettiği hukukla kendine bağlıyor. Hukuk sistemiyle bir başka ülkeyi kendinize bağlarsınız. Bugünkü Avrupa AB hukuku aslında Alman hukukudur.

… Hukukta yeni gelişen alanlar var. Bilişim, telekomünikasyon, uzay hukuku, finans hukuku, insan hakları hukuku. Kendinizi klasik hukuk dallarına sıkıştırmayın. Benimsemediğiniz dalı seçmeyin. Kılavuzunuzu doğru seçin. Sizin beyin yapınızı hoca şekillendiriyor. Ben akademisyen olmak isteyenlere yardımcı olmak isterim. ”

Prof. Dr. İbrahim Aydınlı  konuşmasının sonunda akademisyenliğe girişte yapılan ALES sınavının değiştirilmesi gerektiğini ileri sürdü. “Bir adam kaç defa kendini ispatlayacak? Niye tekrar geriye döndürüyorsun? Lise derslerine çalışmaya yönlendiriyorsun? Onu son durumu ve yönlenmek istediği alan üzerinden test etmek gerekir?” ifadelerine yer verdi.

Organizasyonun son gününde Safranbolu’nun doğal ve tarihi güzelliklerini keşfe çıkan öğrenciler, düzenlenen gezi sayesinde 200 yıllık geçmişi bulunan Safranbolu Evlerini ve Safranbolu’nun eşsiz doğal güzelliklerini görme imkânı buldular.

21 Şubat Pazar günü tamamlanan 1. Genç Hukukçular Buluşuyor organizasyonunda Türkiye’nin dört bir tarafından katılan birçok öğrenci, tercih edebilecekleri mesleklerin içeriğini ve gereklerini öğrenmenin yanı sıra samimi dostlukların temellerini de attılar.